Spotify vs Deezer: Kim daha iyi?
İnsanlar olarak aramızda insanları, şeyleri ve durumları karşılaştırmak oldukça yaygındır. Spotify vs Deezer savaşı bir istisna değildir. Her ikisi de benzersiz özellikleri ve sadık hayran kitlesiyle tanınan iki müzik akışı uygulaması, onlarca yıldır pazar paylarını yönetiyor.
Spotify vs Deezer tartışmasıyla ilgili daha az bilinen gerçek, bunun bir pazar payından çok daha fazlası olduğudur. Bu, hem Spotify hem de Deezer’ın kendi hayran kitlesine son derece iyi hizmet verdiği bir kültür çatışması. Ancak yine de şunu sormak zor: Deezer Spotify’dan daha mı iyi? O yüzden bugün bu tartışmaya bir son vermek için bu yazıda iki müzik devini kapsamlı bir şekilde karşılaştıracağım.
Hızlı Çıkarımlar
- Hem Spotify hem de Deezer, onları eşdeğer rakip haline getiren rekabetçi özellikler sunuyor.
- Deezer daha az popüler bir rakipken Spotify, yoğun pazarlamaya yatırım yaparak son on yılda popülerlik kazandı.
- Deezer, ses kalitesini geliştirerek Spotify’a üstünlük sağlayan bir özellik sunuyor.
Spotify vs Deezer: Kapsamlı Bir Karşılaştırma
Arka plan
Spotify
İsveçli bir şirkete ait olan Spotify, 2008 yılında Avrupa’da başlatılan bir müzik akışı hizmetidir. Spotify, erken pazarlama taktikleri, kullanıcı memnuniyeti ve gelişmiş özellikleriyle lansmanından sadece 3 yıl sonra büyük bir pazar payı elde etti. Müzik devi Spotify, bugün dünya çapında 406 Milyonluk bir kullanıcı kitlesine sahip.
Deezer
Kökleri Fransa’da köklü olan Deezer, bir Fransız müzik yayını devi olarak başladı. Daha sonra şubelerini Avrupa, Afrika, Asya, Orta Doğu ve Güney Amerika’ya yaydı. Deezer özellikle 2009 ve 2013 yıllarında popülerlik kazandı ancak yine de daha az kullanılan pazarlama taktikleri nedeniyle dünya çapında 16 Milyon kullanıcıdan oluşan nispeten daha küçük bir hayran kitlesine sahip.
Özellikler
Spotify
Spotify birkaç özelliğe dayanarak popülerlik kazandı. Kişisel görüşüme göre Spotify’ı bugünkü haline getiriyorlar.
- Kullanıcı arayüzü – Kullanımı kolay hale getirerek gezinmesi kolaydır.
- Akıllı algoritmalar – Dinleme geçmişine göre çalma listeleri oluşturur.
- Podcast’ler – Kapsamlı podcast kütüphanesi.
Deezer
Deezer’ın adını duyurduğu özellikler şunlardır:
- Kapsamlı müzik kütüphanesi – milyonlarca orijinal parça
- Şarkı sözleri – yan yana şarkı sözleri çalınıyor
- Keşif araçları – Dinleme geçmişine göre çalma listeleri düzenleyen Flow özelliği ve şimdiye kadar beğendiğiniz farklı ruh halleri ve türlere göre çalma listeleri düzenleyen Mixes özelliği.
Ses Akışı kalitesi
Müzik akışı hizmetleri söz konusu olduğunda ses kalitesi, hizmetin kalitesinin belirlenmesinde hayati bir rol oynar. Ses terminolojisi biraz teknik olacak ama burada sizlere Spotify vs Deezer’ın ses kalitesini anlatmaya çalışacağım.
Spotify
Spotify’ın geride kaldığı tek özellik HiFi ses. Temel olarak Spotify, müziğini Ogg Vorbis formatında yayınlıyor. Bu, müzik dosyalarının sıkıştırıldığı ve dosya sıkıştırma sırasında ses verisindeki kayıp nedeniyle ses kalitesinden ödün verildiği bir formattır.
Deezer
Deezer premium HiFi ayarlarını içerir. HiFI ses ayarları, Deezer’daki gibi FLAC formatında çalışır. FLAC, yüksek çözünürlüklü müzik kodunun korunduğu ve sıkıştırma sırasında hiçbir veri kaybının yaşanmadığı kayıpsız bir formattır. Dolayısıyla daha iyi bir ses kalitesi.
Kütüphane/İçerik
Her iki müzik akışı hizmetinin sunduğu tüm diğer özelliklerin yanı sıra, içerik, kullanıcının aslında orada olduğu içeriktir. Spotify vs Deezer, müzik içeriğini milyonlarca parça, podcast ve sesli kitapla kapsamlı bir şekilde ele aldı. Spotify vs Deezer’ı aşağıdaki parametrelere göre karşılaştırdım.
Müzik kitaplığının boyutu
Spotify vs Deezer, 85 milyon parçadan oluşan Spotify ve toplam 90 milyon parçadan oluşan Deezer ile geniş bir müzik kütüphanesine sahiptir. Bununla birlikte Spotify, Deezer’ın 160.000 podcast’i üzerinde 3,6 milyon podcast’ten oluşan geniş bir podcast kütüphanesine sahip olmasıyla Deezer’a karşı üstünlük kazanıyor. Deezer, kullanıcılarının podcast’leri süreye göre filtrelemesine olanak tanıyor.
Özel içerik
Spotify vs Deezer’ın her ikisi de canlı şovlar ve stüdyo kayıtları gibi özel içeriklere sahiptir. Spotify’da ayrıca çoğunluğu klasik edebiyat türlerinden oluşan bir sesli kitap koleksiyonu da bulunuyor. Spotify ayrıca, onu dünyanın en büyük ve en güncel podcast kütüphanesi haline getiren canlı podcast akışına sahip Yeşil oda özelliğine de sahiptir.
Sosyal
Müzik ve filmlerin önemli bir yönü, insanların onu paylaşmayı sevmesidir. Spotify, Deezer ve diğerleri gibi müzik akışı platformları bu kullanıcı estetiğini anlıyor ve arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle müziği paylaşmanıza, entegre etmenize ve keyfini çıkarmanıza olanak tanıyan bir sosyal özelliği entegre etti.
Paylaşma
Spotify ile müzik paylaşımı hiç bu kadar kolay olmamıştı. Spotify, kullanıcıların çalma listelerinin keyfini birlikte çıkarmaları için sosyal medyada veya sosyal Apple’da arkadaşlarıyla ve aileleriyle paylaşım yapmalarına olanak tanıyan bir paylaşım kodu sunuyor.
Sosyal entegrasyon
Spotify’ın bir başka heyecan verici özelliği de, ortak çalışma seçeneği açıkken bir çalma listesi oluşturmanıza olanak tanıyan İşbirliğine dayalı çalma listeleridir. Ortak çalışmaya dayalı çalma listesi bağlantısı, karşılıklı mutabakata dayalı bir müzik deneyiminin keyfini çıkarmak için sevdiklerinizle paylaşılır. Spotify ayrıca, arkadaşlarınızın profillerini bulabileceğiniz ve masaüstü uygulamasında “Arkadaş Etkinliği” altında dinleme aktivitelerini takip edebileceğiniz Facebook ile entegrasyona da olanak tanır.
Aynı şeyin tadını Deezer’da da çıkarabilirsiniz, ancak Deezer’ın popüler olmayan bir hizmet olması nedeniyle daha az arkadaşı vardır. Ayrıca Deezre, arkadaşlarınızın canlı dinleme çalma listelerini görüntülemenize izin vermez.
Kişiselleştirme
Teknoloji ilerledikçe kullanıcılar yavaş yavaş ve hızlı bir şekilde geçmişte kullandıkları hizmetlerin özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş versiyonlarına geçmeye başladı.
Spotify, kullanıcı tabanına, kullanıcıların dinleme geçmişini, ilgi alanlarını ve beğenilen çalma listelerini temel alarak kişiselleştirilmiş çalma listeleri sunma fırsatını yakaladı. Spotify’ın gelişmiş ve benzersiz algoritmaları ilgi alanlarınızı dikkatle okur ve doğruluğunu müzik zevkiniz ve tercihlerinize göre yükseltir. Spotify Discover Weekly ve AI DJ, kişiselleştirme özellikleri üzerinde çalışıyor.
Deezer ayrıca hizmetine iki aşamada çalışan benzer bir mekanizma yerleştirmiştir. İlk olarak, kullanıcı uygulamada oturum açtığında beğenebilecekleri türler ve sanatçılarla ilgili girdilerini alıyor. İkincisi, Deezer’ın kütüphanesinden bir şarkı seçtiğinizde ve bir şarkıyı beğendiğinizde veya beğenmediğinizde. Son olarak Deezer, sizin için kişiselleştirilmiş bir çalma listesi oluşturmak için genel bilgilerinizi kullanır.
Bağlantı
Spotify’ın rakiplerine göre en büyük avantajlarından biri, tek bir ana cihazı (cep telefonu gibi) uzaktan kumanda olarak kullanırken neredeyse tüm cihazlara bağlanabilmesidir.
Spotify Connect özelliği, Spotify’ın akıllı TV’lere, X=Box’a, akıllı hoparlörlere, ses sistemlerine ve masaüstü bilgisayarlara bağlanmanıza yardımcı olabilecek özel bir özelliğidir. En güzel yanı ise bir cihazdan diğerine geçtiğinizde nereden kaldığınızı hatırlamanıza gerek kalmıyor, diğer cihaz otomatik olarak kaldığınız ilk cihazdan seçim yapacak.
Deezer aynı bağlantı özelliğini de sunuyor ve masaüstü bilgisayarlara, hoparlörlere ve ses sistemlerine bağlanmanıza olanak tanıyor. Ancak Deezer aynı anda yalnızca üç cihaza bağlanmanıza izin veriyor. Dördüncü bir cihaza bağlanmanız gerekiyorsa, önceki cihazlardan birinin bağlantısını kesmeniz gerekecektir.
Kullanıcı arayüzü ve İşlevsellik
Kullanıcı arayüzü, platformlarınızda sadık kullanıcıların korunmasında hayati bir rol oynar. Kullanıcı arayüzü; renk teması, gezinme konforu ve farklı işlev ve özelliklere erişilebilirlik gibi faktörleri içerir.
Spotify, parlak beyaz yazılmış yazı tipleriyle siyah ve yeşil kontrast oluşturan basit bir koyu renk temasına sahiptir. Gezinme kolaydır ve her şeye ana sayfadan kolayca erişilebilir. Ana sayfa hala seçenekleri karmakarışık hale getiren bir balık pazarı değil. Spotify müzik çalar söz konusu olduğunda Deezer’dan daha çekici ve kullanıcı dostudur.
Deezer ise arayüzünde parlak ve canlı bir renk şemasına sahip. Deezer’ın kullanıcı arayüzü, gezinmesi en kolay özelliğiyle en “kullanıcı dostu” olarak tanımlandı. Deezer’ın ayırt edici bir özelliği, çalma listelerini geri bildirimlerinize ve beğeni geçmişinize göre ayarlayan FLOW adlı kişiselleştirilmiş radyo istasyonudur.
Spotify vs Deezer: Fiyatlandırma
Premium abonelik fiyatı, hizmetler arasında seçim yaparken dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biridir. Tüm bu müzik akışı hizmetleri, uygulama üzerinde sınırlı kontrole izin veren ücretsiz özelliklere sahiptir. Premium plan, müziği sınırsız olarak kontrol etmenize ve keyfini çıkarmanıza olanak tanıyan sınırsız özellikler sunar.
Spotify’ın aylık 5 ABD Doları ile 16 ABD Doları arasında değişen bireysel, öğrenci, ikili ve aile planlarını içeren dört premium planı vardır. Deezer’ın biri bireysel, diğeri aile planları olmak üzere yalnızca iki premium planı var ve fiyatlandırma planlarında yalnızca küçük bir fark var. Ancak Deezer, kayıpsız bir ses teknolojisi olan HiFi sesi aynı fiyata hiçbir ekstra ücret ödemeden sunduğu için bir avantaja sahiptir.
Ses platformu | Ücretsiz plan | Bireysel plan | Aile planı | Öğrenci planı |
Spotify | Evet | 10$/ay | 16$/ay | 5$/ay |
Deezer | Evet | 11$/ay | 18$/ay | Yok |
Ek özellikler
Ek özelliklerden bahsettiğimizde hem Spotify hem de Deezer’ın bu uygulamalara büyük değer katan birkaç özelliği var. Şarkı sözlerini çalma, ekolayzır, birden fazla cihazla bağlantı ve ortak çalma listeleri gibi özellikler her iki uygulamanın da sunduğu özelliklerdir.
Spotify’ın ek özellikleri şunları içerir:
- Arkadaşlarınızın dinleme etkinliklerini takip etmenize olanak tanıyan arkadaş etkinliği yayınları.
- Hikaye ve şarkı sözlerinin arkası özelliği şarkı hakkında ayrıntılar veriyor.
- Video yan yana oynatılıyor.
- Parçalar arasındaki duraklamaları ortadan kaldıran Crossfade özelliği
Deezer’ın ek özellikleri şunları içerir:
- HiFi sesi geliştiren 360 Reality ses ayarları.
- Shazam benzeri şarkı tanımlama ve müzik testleri
- “Stateeztics” özelliği sürekli dinleme verileri sağlar.
Kişisel Görüşüm
Kapsamlı bir karşılaştırma, ayrıntılı analiz ve Spotify vs Deezer arasındaki tartışmayı tam olarak anladıktan sonra, hem Deezer hem de Spotify’ın neredeyse eşdeğer özelliklere sahip olduğu sonucuna vardım. Spotify, daha kısa sürede pazar payı kazanmak için pazarlama taktikleri uyguladı. Ancak Deezer’ın en iyi yanı sunduğu ses kalitesidir; bana göre müziğin ses kalitesi, yemeğin tuzu gibidir. Spotify’ın daha fazla podcast yükleyebilmesinin yanı sıra Deezer, kullanıcıların gerçekten değer verdiği özellikler üzerinde çalışarak hâlâ üstünlük sağlamayı başardı.
FAQs
Sıkça Sorulan Sorular – FAQ’s